Geen categorie

6 dingen die jij kunt doen voor mensen die met kerst alleen zijn

Krijg jij ook tranen in je ogen bij het zien van al die zielige supermarktreclames rond kerst? Het ergste is: er zijn dus écht mensen die kerstmis alleen vieren. Zonder familie, zonder kerstdiner en soms zelfs zonder enige vorm van interactie. Vooral ouderen krijgen hiermee te maken, maar liefst 1 op de 10 ouderen viert kerst alleen. Het toppunt van eenzaamheid, als je het mij vraagt. Wil jij iets doen tegen eenzaamheid? Kom in actie met behulp van onderstaande tips.

Help mee bij een lokaal kerstdiner

Niet alleen ouderen hebben last van eenzaamheid, maar ook mensen die op straat leven kunnen wel wat extra aandacht gebruiken rond de kerstdagen. Daarom worden door heel Nederland gratis kerstdiners georganiseerd voor daklozen of mensen die van een minimaal inkomen moeten leven. Wil jij meehelpen? Google gewoon even op ‘gratis kerstdiner’ of ‘vrijwilligers kerst’ in combinatie met je woonplaats, dan kom je vanzelf bij een evenement terecht. Ze zoeken vaak vrijwilligers die willen helpen met serveren of gewoon een praatje willen maken met de gasten.

Nodig iemand uit

Het meest directe wat je kunt doen is natuurlijk gewoon iemand uitnodigen, al kan dat een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Je hoeft natuurlijk niet meteen random mensen op straat aan te gaan spreken, je kunt het ook eerst wat dichterbij zoeken. Misschien heb je een vriend, kennis of klasgenoot waarvan je weet dat hij/zij weinig familie heeft. Nodig die persoon gewoon uit bij jou thuis. En ja, als je echt ballen hebt bel je natuurlijk aan bij die ene oudere in jouw straat waarvan je weet dat die persoon weinig bezoek krijgt.

Een kerstdiner doneren

Omdat kerstmis de moeilijkste periode is voor eenzame ouderen, organiseert het Nationaal Ouderenfonds ieder jaar bijzondere kerstdiners. Hier kunnen ouderen samen komen, nieuwe mensen ontmoeten en met elkaar genieten van een heerlijk diner. Natuurlijk is ook dit fonds afhankelijk van giften en daarom kun je op de website een kerstdiner doneren (€15), maar voor €5 kun je ook al een toetje sponsoren. Alle hulp is welkom en je kunt zelfs gewoon met een tikkie betalen.

Scoor een bijzonder kerstcadeau

Wie op straat leeft, krijgt geen kerstcadeau. In veel steden worden daarom cadeaus ingezameld voor daklozen. Duik de stad in en maak een dakloze blij met een mooie sjaal, muts of aftershave. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld terecht bij deze organisatie om je cadeaus in te leveren.

Stuur je buren een kaartje

Het kan zo simpel zijn. Voor iemand die eenzaam is, is alle aandacht welkom en enorm waardevol. Heb je er wel eens aan gedacht om je buren een kerstkaartje te sturen? Voorzie de kaart van een mooie kerstboodschap en misschien kun je zelfs je hulp aanbieden tijdens de kerstdagen. Voor iemand die minder mobiel is, kan het bijvoorbeeld al fijn zijn wanneer je op kerstavond mee gaat naar de kerk.

Organiseer een eigen challenge

Kun je niets leuks vinden in je omgeving of heb je gewoon een geniaal plan? Je kunt natuurlijk ook zelf een evenement, diner, kaartenactie, inzamelfestijn of iets anders organiseren. Young Impact is een platform voor jongeren die in actie willen komen voor iets wat zij belangrijk vinden. Op de website kun je jouw challenge aanmaken, zodat 30.000 andere jongeren ook van jouw actie op de hoogte zijn en eventueel bij jouw challenge kunnen aanhaken.

Ik schreef dit artikel in opdracht van Ondertussen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *