Breda

Op deze 5 bijzondere plekken in Breda moet je een keer geweest zijn

De komende twee weken mag ik, in opdracht van VVV Breda, mijn liefde voor mijn lievelingsstad wereldkundig gaan maken. Dat doe ik vooral via het Facebook- en Instagram account Gek op Breda, maar ook hier op mijn eigen blog wil ik het een en ander met je delen. Ik neem je mee langs vijf bijzondere plekjes in Breda waar jij écht een keer geweest moet zijn.

 

1. Willem Merxtuin

Deze bijzondere plek ontdekte ik een half jaar geleden pas, dankzij een collega die mij de prachtige tuin achter een van de onopvallende toegangspoorten liet zien. Willem Merx is een oud-Burgemeester van Breda en deze tuin is een oase van rust in hartje centrum. Je vind er mooie bomen en planten, maar ook veel kunst. De tuin ligt goed verstopt tussen de Catharinastraat, Annastraat en Veemarkststraat en daarom weten maar weinig mensen dit bijzondere plekje te vinden. Je komt er via de rode poort die zich links van eetcafé Publieke Werken bevindt (zie foto bovenaan deze blog).

 

2. STEK

STEK is zo’n plek die iedere stad nodig heeft. Een industrieel, afgelegen terrein waar veel creatieve geesten rondlopen. Er zijn hier ongeveer 25 ondernemers gevestigd en zij zijn vrijwel allemaal met duurzaamheid of innovatie bezig. Zij doen het net even wat anders, gaan niet met de massa mee en hechten nog veel waarde aan ambacht. Zo vind je er bijvoorbeeld een fietsenmaker, bierbrouwerij, zwammenkwekerij en een smid. Het hele terrein staat vol met kunst, creatieve bouwwerken, omgebouwde containers en loodsen. Een creatieve broedplaats die je zeker eens moet bezoeken, bijvoorbeeld tijdens de STEKmarkt op 30 maart.

 

3. Het Annahuis

Het Annahuis is een ontmoetingslocatie in Breda waar iedereen welkom is. Voor een kopje koffie, een luisterend oor of professionele hulp. Veel mensen die hier komen hebben te maken met armoede of verslaving, maar ook zonder heftige problematiek heb je hier iets te zoeken. Iedere maandag om 12.00 wordt er namelijk een warme maaltijd bereid in Het Annahuis, waarbij iedereen mag aanschuiven. Ook jij! Mensen die weinig te besteden hebben eten gratis mee, anderen betalen 2,50. Door mee te eten support je dit mooie initiatief en leer je ook nog eens veel bijzondere mensen kennen. Vorig jaar at ik mee en genoot ik van een super lekkere Indonesische maaltijd en leuke gesprekken. Doen! Klik hier voor meer informatie.

 

4. Achter de Lange Stallen

Wie uit Breda komt, is echt al wel eens op deze plek geweest. Toch vergeten veel mensen hier écht even om zich heen te kijken. En dat is zonde, want er zijn hier talloze muurschulderingen te vinden die verwijzen naar de geschiedenis van Breda. Zo verwijst de muurschildering hierboven naar de begraafplaats die ooit op deze plek gevestigd was voor mensen die stierven aan de pest. De rat is de grootste ziekteverspreider van deze ziekte en de dansende kinderen verwijzen naar een oud folklore liedje over de pest. Niet het meest gezellige verhaal misschien, maar wel super interessant. Dankzij deze muurschilderingen herleven oude tijden! Tip: download de App van Blind Walls Gallery en verken op eigen houtje meer dan 50 muurschilderingen door heel Breda.

 

5. Sint Joostkapel

Dit schattige kerkje ligt middenin de winkelstraat en wordt daarom door veel mensen over het hoofd gezien. Je loopt er zo voorbij. Toch is het echt de moeite waard om eens te stoppen en een kijkje te nemen in de Sint Joostkapel. De kapel stamt uit de vijftiende eeuw en heeft uiteraard ook van die prachtige glas-in-lood ramen waar ik eeuwig naar kan blijven kijken. Je vind de kapel tegenover de HEMA in de Ginnekenstraat.

 

Volg mijn Bredase avonturen via Instagram of Facebook (@gekopbreda).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *