Geen categorie

Deze vreemde kantoorvogels kom je tegen tijdens je eerste baan

Net afgestudeerd en op zoek naar je eerste grote-mensen-baan? Welcome to the jungle! Je bent dan misschien eindelijk verlost van bemoeizuchtige docenten en extreem ijverige medestudenten, maar ook nu kom je gewoon weer in één grote dierentuin terecht. Geen paniek, want ik heb de vijf meest bijzondere kantoorvogels alvast voor je op een rijtje gezet. De rest moet je zelf maar uitvogelen.

De Havik

Laten we meteen maar aftrappen met de meest irritante vogel. De Havik is de man die thuis waarschijnlijk niet zoveel te vertellen heeft en er daarom alles aan zal doen om op kantoor de macht te grijpen. In discussie gaan met De Havik heeft niet zoveel zin; hij is arrogant, heeft altijd sterkere argumenten dan jij en ziet jou vooral als een verwende Millenial. Deze vogel kun je maar beter het idee geven dat je naar hem luistert. Streel zijn ego, geef hem het idee dat hij een goede coach voor je is, maar zet ondertussen toch gewoon je eigen plannen door.

De Paradijsvogel

Dit is een hele extravagante kantoorvogel en daarom geweldig om te aanschouwen. De Paradijsvogel is een vrouw van middelbare leeftijd die zeer opvallende kledingkeuzes maakt. Deze vrouw draagt vaak een nét te kort rokje, waggelt ongemakkelijk op hoge hakken over de parkeerplaats en hangt al lang voor de eerste officiële rokjesdag haar panty aan de wilgen. Desondanks is De Paradijsvogel een schat van een mens, waardoor zij het ecosysteem op kantoor goed in balans houdt.

De Huismus

De huismussen vormen samen het meubilair van het kantoor. Dit zijn de mensen die eigenlijk al héél lang geleden een andere baan hadden moeten zoeken. Ze zijn vastgeroest, hebben zogenaamd altijd gelijk, beginnen zinnen steevast met ‘’ja, maar…’’, klagen veel en staan niet tot nauwelijks meer open voor nieuwe ideeën. Probeer De Huismus vooral in te laten zien dat er meer onder de horizon is en laat hem of haar zo snel mogelijk uitvliegen.

De Vroege Vogel

Niets zo irritant als wanneer je mega vroeg bent opgestaan, snel hebt ontbeten, naar kantoor bent gesjeesd en dat die ene collega het gewoon voor elkaar heeft gekregen om er nóg steeds eerder te zijn dan jij. Damn. En dat steekt De Vroege Vogel ook zeker niet onder stoelen of banken. Dat hij of zij ‘’er echt al om half acht was’’, dat hoor je gemiddeld vier keer per dag. Een beetje uitslapen en rond half tien binnenwandelen is dankzij deze ijverige vogel geen optie meer.

De Ekster

Heb je het idee dat je best wel lekker bezig bent? Enorm je best doet? En best wel goed werk aflevert? Beware, want voor je het weet komt De Ekster om de hoek vliegen. Deze kantoorvogel zal er alles aan doen om jouw shine af te pakken en er zelf met de credits vandoor te gaan. Dat komt doordat het juist een enorm onzeker type is en dat uit zich in slinkse spelletjes, bewijsdrang en hielenlikkerij. De Ekster moet af en toe eens even goed op zijn of haar plaats gezet worden, door stoere nieuwe collega’s zoals jij. You can do it!

 

Deze blog schreef ik voor Ondertussen.nl. Bekijk het originele artikel hier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *