Gedachten

Doen wat over jou gaat

‘’Waarom zou je niet eerst eens zorgen dat wat je doet, in ieder geval over jóú gaat?’’ Die zin ving ik gisteren op uit een gesprek en die bleef maar in mijn hoofd hangen. Dat wat je doet, over jou gaat? Hoezo, hoe zit dat dan precies? Moet iedereen dan op een podium gaan staan en roepen ‘’HALLO KIJK NAAR MIJ’’ of influencer willen worden? Mag je ook nog gewoon een doodgewoon leven leiden?

Die zin blijft natuurlijk niet voor niets zo lang hangen. Blijkbaar moet ik daar van mevrouw het Universum om een of andere reden toch eens goed over nadenken. Na een paar uur ‘borrelen’ viel begon het kwartje te vallen en voelde dat statement opeens super logisch. Want inderdaad: waarom zou je in godsnaam dingen doen die helemaal niet over jou gaan? Voorbeeldje: ik vind het altijd heel interessant om te analyseren hoe mensen zichzelf voorstellen. Dat begint bijna altijd met de introductie van een bijzondere functietitel en huwelijkse staat. ‘’Ja hallo ik ben Henk, ik ben projectmanager en ik woon in Utrecht met mijn vrouw en twee kinderen.’’ Als je pech hebt krijg je daar gratis een paar anekdotes over de kinderen bij. Gek toch, eigenlijk? Blijkbaar zijn we zo geconditioneerd dat we onszelf volledig identificeren met het werk dat we doen of de relaties die we ‘bezitten’. Ik werk, dus ik ben. Ik heb een relatie, dus ik ben. Volgens mij zien we op die manier een heel belangrijk aspect over het hoofd. Wat heb je aan een verpleegster die in de kern niet zorgzaam is? Wat heb je aan een salesmanager die in de kern helemaal niet om presteren geeft? Wat heb je aan een groot gezin als je niet genoeg liefde en aandacht hebt om te geven?

 

 

Vandaag probeerde ik mezelf dus eens voor te stellen zonder mijn werk of woonsituatie te benoemen. Haal de feitelijke zaken weg. Wie ben ik dan nog? Op het begin vond ik het heel ongemakkelijk om die veilige, afstandelijke zaken weg te laten. Want ja, echt over jezelf praten, dat doe je toch eigenlijk niet? ”Ik ben Elmay en ik werk bij een jongerenorganisatie als content marketeer.” Klinkt lekker afstandelijk en nietszeggend. ”Ik ben Elmay, ik ben een creatieve verhalenverteller, ik hou enorm van buiten zijn en nieuwe dingen proberen.” Het voelt toch een beetje ongemakkelijk om op die manier over mezelf te praten. Het is kwetsbaar en veel kleiner, maar het gaat wel écht over mij.

Ik vind het heel leerzaam om te blijven oefenen met over mezelf praten in woorden die echt over mij gaan. Het kan niet anders dan dat je dan uiteindelijk ontdekt waar jouw hart sneller van gaat kloppen en wat jouw binnenste belangrijk vindt. De volgende stap is dan natuurlijk om ervoor te zorgen dat wat je doet, ook echt over jou gaat. Matcht dat kwetsbare verhaal wel met je werk, de rol die je aanneemt in je vriendengroep, wat je doet op je vrije zaterdag, enzovoorts? Of moet je in iedere rol een heel ander mens zijn? Ik denk dat niets lekkerder is dan gewoon overal jezelf kunnen zijn. Dat je kunt kiezen vanuit jezelf. En dat je dingen doet die over jóú gaan. Als je het zo bekijkt, dan is dat helemaal zo gek nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *