Geen categorie

Ik besloot een week lang iedere dag te mediteren en dit is hoe dat ging

Mediteren, ik vind het echt iets voor pro’s. Gewoon zitten, luisteren naar je eigen gevoelens en gedachten, zonder je te laten afleiden of met andere dingen bezig te zijn. Ik vind je echt een koning als je dat goed kunt. Tijdens retreats, mijn yogalessen of rituelen maak ik wel eens gebruik van meditatie, maar ik merk dat ik toch nooit echt helemaal geconcentreerd kan zijn. Daarom besloot ik een week lang iedere dag te mediteren, om te kijken of dit wél iets op zou leveren.

Woensdag

Ik besloot op 2 januari te beginnen, mijn eerste werkdag van 2019. Het leek me vooral nuttig om dit in een werkdag in te bouwen, omdat dat juist de dagen zijn dat je hier eigenlijk helemaal geen tijd voor wil of kan vrijmaken. Daarnaast heb je toch je standaard ochtendritueeltjes, dus het leek me nuttig dit meditatietafereel in mijn ochtendroutine mee te nemen. Op die bewuste woensdagochtend nam ik plaats in mijn woonkamer. Ik had net een nieuwe geurkaars gekocht bij Rituals, dus die stak ik lekker aan en zette ik voor me neer. Vervolgens besloot ik op Spotify een rustgevend meditatiemuziekje op te zoeken en stuitte ik op een super handige playlist met geleide meditaties. Deze dag besloot ik te beginnen met de meditatie ‘Rustig Ademen’. Deze meditatie begeleidt je ademhaling en zorgt ervoor dat je veel langzamer en dieper gaat in- en uitademen. Verrek, dat was best wel lekker! De meditatie duurde ongeveer acht minuten en vloog voorbij. Ik was meteen een stuk rustiger en merkte dat ik vervolgens minder gehaast de deur uit ging.

Donderdag

Nadat ik opstond, kreeg ik eigenlijk meteen zin om weer te gaan mediteren. Net als de dag daarvoor, maakte ik me helemaal klaar, ontbeet ik en ging ik daarna op de mat zitten. Deze keer koos ik voor ‘Ademen’. Bedoel, ik had nu al geleerd om rustig te ademen, dus normaal ademen leek me dan ook wel te doen. Toch merkte ik dat ik me minder goed kon concentreren dan de dag daarvoor. Misschien omdat ik al een werkdag achter de rug had en mijn brein nu alweer helemaal op AAN stond? Deze meditatie duurde tien minuten en ik moest mezelf er echt een beetje doorheen worstelen. Toch ging ik wederom meer ontspannen de deur uit.

 

Vrijdag

Deze ochtend kon ik me nog minder goed concentreren dan de dag ervoor. Meh, balen. Toch zette ik weer door en werd ik er uiteindelijk wel lekker rustig van. Ook merkte ik gedurende de dag dat ik het relaxte gevoel van die ochtend goed kon vasthouden.

Zaterdag

Op zaterdag was het nieuwe maan! Dat betekent: intenties schrijven. Ik was het de twee maancyclussen daarvoor vergeten, terwijl ik het eigenlijk heel fijn vind om te doen. Iets met discipline… ‘s Middags rolde ik mijn yogamatje uit, pakte ik mijn chakrastenen erbij en deed ik een uitgebreide meditatie. Omdat ik lekker veel tijd had en er echt even een uitgebreid moment van had gemaakt, kon ik me goed concentreren. Ik mediteerde, schreef intenties, legde mijn stenen in het maanlicht en had echt even een langzaam uurtje. Fijn!

Zondag

Ik had me ‘s avonds lekker in mijn bedje genesteld en toen dacht ik… ”shit! ik ben helemaal vergeten te mediteren!”. Omdat ik me aan mijn goede voornemen wilde houden, heb ik het alsnog even vijf minuutjes gedaan.

Maandag

Een nieuwe werkweek was aangebroken! Vandaag werkte ik ‘s ochtends thuis en kon ik dus lekker in mijn badjas de meditatie doen. Ik koos weer voor mijn lievelings geleide meditatie, namelijk ‘rustig ademen’. Dat ging goed!

Dinsdag

Maandagavond werd ik opeens ontzettend ziek, waardoor ik dinsdagochtend totaal knock out was. Op de laatste dag van mijn experiment moest ik dus toch nog vroegtijdig afhaken. Jammer, maar met een hoofd vol griep komt mediteren opeens onderaan de prioriteitenlijst te staan.

De conclusie? Ik heb na deze week nog steeds geen buitenaardse ervaringen gehad in combinatie met mediteren. Voor mij is het vooral een hele fijne manier om de dag te beginnen of om even stil te staan bij dat wat je aan het doen bent. En dat bevalt goed! Ga jij normaal gesproken ook heel gehaast de deur uit ‘s ochtends en wil je iets relaxter de dag door gaan? Dan kan ik het je zeker aanraden. Oja, en die fijne playlist vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *