Gedachten

Jij wil een feminist zijn en dit is waarom

Wie een beetje actief is op Instagram en veel vrouwelijke influencers volgt, ziet vast regelmatig posts voorbij komen met een feministische ondertoon. Het gaat dan bijvoorbeeld over slutshaming, body positivity, lichaamsbeharing of free bleeding. Deze week is feminisme helemaal hot topic geworden, want Famke Louise maakt een okselhaarstatement op de cover van LINDA.meiden. Toevallig las ik afgelopen week ook het boek ‘How to be a woman’ van Caitlin Moran en dat maakte dat ik veel nadacht over wat er nu eigenlijk allemaal gaande is rondom de term ‘feminisme’.

Hulde

Als groot fan van LINDA.meiden en hoofdredactrice Yara Michels vind ik de keuze voor dit thema zoals altijd weer een schot in de roos. Het genereert veel exposure en ik vind het belangrijk dat jonge meiden leren dat zij zelf hun eigen keuzes mogen maken. Op dat laatste kun je niet echt tegen zijn, lijkt me. De meningen over Famke Louise op de cover zijn verdeeld en voor beide kanten valt wat te zeggen. De tegenstanders vinden het onder andere vreemd dat juist zij dit statement maakt en niet een ‘serieuzere’ vrouw. Maar duh, natuurlijk wil je het boegbeeld onder jonge meisjes op die cover hebben en niet per se een super serieuze vrouw die dagelijks strijdt voor gelijkheid van vrouwen. Diegenen die dat roepen, snappen volgens mij niet helemaal hoe het werkt. Maar inderdaad: het okselhaar van Famke is deels gephotoshopt, ze is in het dagelijks leven niet per se druk met gelijkheid en misschien is ze als feminist niet heel geloofwaardig. Maar ach, de discussie rondom feminisme is weer geopend en ook de jongere generatie wordt aan het denken gezet. Mooi resultaat, denk ik zo.

Een schreeuwerige bedoeling?

Feminisme is eigenlijk een term waar ik zelf normaal ook een beetje de kriebels van krijg. Ik associeer het met schreeuwerige protestacties en extreme Instagramposts waarin vrouwen met bebloede onderbroekjes selfies van zichzelf maken. Niet echt iets waar ik mijzelf mee kan identificeren. Natuurlijk vind ik gelijkheid enorm belangrijk en word ik letterlijk gek wanneer ik hoor dat mannen nog steeds meer verdienen dan vrouwen, maar dat extreme schrikt mij toch een beetje af. Het boek ‘How to be a woman’ schetst op een hilarische manier hoe het is om een vrouw te zijn en tussen de regels door vind je veel taboedoorbrekende statements. Ook ‘feminisme’ komt in het boek uitgebreid aan bod en daardoor kreeg ik opeens een heel andere kijk op dit uitgemolken woord.

Ik ben een feminist

In het boek laat Caitlin namelijk weten dat zij het woord ‘feminisme’ terug wil winnen en dat zij vindt dat iedere vrouw de woorden ‘Ik ben een feminist!’ hardop zou moeten uitspreken. Ze schrijft: ‘’Wat denken jullie dat feminisme IS, dames? Welk onderdeel van ‘emancipatie voor vrouwen’ is niks voor jullie? Stemrecht misschien? Het recht geen eigendom te zijn van de man met wie je trouwt? De strijd om gelijke beloning? Krijgen jullie de zenuwen van al die goeie dingen? Of waren jullie gewoon dronken toen de enquête werd afgenomen?’’ Met ‘de enquête’ doelt ze op het onderzoek waaruit blijkt dat maar een klein percentage van de vrouwen zichzelf een feminist noemt.

Alhoewel Caitlin dit fenomeen op een mega hilarische manier beschrijft, voel ik de serieuze ondertoon. Terwijl ik het lees, borrelt er in mijzelf ook een activistisch gevoel op. Ik wil bijna op een stoel gaan staan en uitschreeuwen: ‘’Oké, oké, ik ben een feminist!’’ Want ja, inderdaad, het is het enige goede woord dat we ooit hebben gehad voor ‘het scheppen van een wereld waarin man en vrouw gelijk zijn’. Caitlin heeft volkomen gelijk. Iedereen zou een feminist moeten willen zijn. We moeten het niet langer zien als een vies of extreem woord, we moeten het grotere plaatje zien. Het woord is alleen zo vaak in een verkeerde context geplaatst dat ik het inderdaad associeer met wildgroeiend okselhaar, mannenhaat en heftige uitspraken. Maar sinds deze week snap ik het. Ik ben een feminist en jij zou dat ook moeten zijn. Man of vrouw, jong of oud, arm of rijk. Ben je voor gelijkheid? Dan ben je een feminist.

 

Ik kreeg het boek ‘How to be a Woman’ van Uitgeverij Rainbow. Klik hier voor het boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *