Reizen

Mijn vakantie op Madeira (met alle tips voor iedereen die nog eens wil gaan!)

Oh, oh, Madeira… ik ben pas een week terug in Nederland en wil eigenlijk nu al weer terug! In één woord zou ik Madeira omschrijven als ‘on-Europees’, vooral vanwege de bizar diverse natuur en alle tropische fruitbomen die je op iedere straathoek vindt. In deze blog vertel ik je hoe mijn vakantie op Madeira was én geef ik je heel veel tips voor als je zelf van plan bent dit prachtige eiland te bezoeken. Het moge duidelijk zijn dat ik het fantastisch vond… 

Yes, Madeirah met de Meidah! Wat had ik hier zin in. Samen met Joline, Raphaelle en Joselien reisde ik binnen 4 uur vliegen af naar dit Portugese eiland. Onze trip startte in Funchal, de hoofdstad en ook eigenlijk de enige plaats op het eiland die je überhaupt als ‘stad’ kunt bestempelen. Hier verbleven we vier dagen in een geweldig appartement, midden in het centrum met een mega groot dakterras (shout out naar Joline voor het vinden van alle geweldige accommodaties). Hier vind je een link naar het appartement op Airbnb. Ongeveer twee derde van de hele bevolking woont in Funchal en de stad is als het ware tegen de bergen aan gebouwd. Hierdoor kent de stad veel hoogteverschillen (succes als je hier wilt gaan autorijden). 😉 Het oude centrum ligt aan zee, bij de haven. Loop zeker even door Rua de Santa Maria, hier vind je veel leuke restaurants, boetiekjes en straatkunst. De vervallen panden in het oude centrum zijn namelijk vrijgegeven aan kunstenaars, waardoor deze helemaal versierd zijn met schilderingen en het straatbeeld juist extra mooi maken. Goede restauranttips in Funchal zijn O Tasco en Museu Cafe. Beiden leuk voor een uitgebreid diner met lekkere wijn. Uiteten gaan op Madeira is overigens spotgoedkoop, dus neem het er lekker van.

Madeira staat bekend om de levada’s, slimme irrigatiekanalen die over het hele eiland zijn aangelegd. Dankzij deze watertransportsystemen is het eiland zo groen en het zorgt er ook nog eens voor dat je langs deze vruchtbare bronnen prachtige wandelroutes kunt afleggen. Op dag 2 besloten wij de Levada dos Tornos te gaan lopen. Deze start vanuit Monte, het meest hoge punt van Funchal. Het leuke is dat je hier naartoe kunt gaan met de beruchte kabelbaan, wat al een hele ervaring opzich is vanwege het fenomenale uitzicht over de hele stad. Eenmaal in Monte aangekomen hielden we rechts aan (loop voorbij alle koffietentjes richting de andere kabelbaan) en startten we met de tocht. Het eerste stuk is enorm stijl omhoog en vrij pittig, maar daarna vonden we het irrigatiekanaal en werden we beloond met de mooiste bloemen, planten en uitzichten ever. Echt een must do!

 

Tijdens ons verblijf in Funchal gingen we ook een dagje op jeepsafari! Dit was misschien wel de leukste dag van de hele vakantie, dus zeker een aanrader. Wij boekten onze tour bij deze maatschappij. Tijdens deze tour zagen we pas echt hoe divers Madeira is en keek ik mijn ogen uit. We bezochten een schattig vissersdorpje, natuurlijke zwembaden, watervallen, gingen de bergen in en kwamen zelfs boven de wolken uit! Vooral het crossen door de jungle en dan de geur van al die eucalyptusbomen… geweldig.

Na een paar dagen in Funchal, pakten we de boot naar het nabijgelegen eilandje Porto Santo. Hier vaar je in iets meer dan twee uur naartoe en vind je heerlijke zandstranden. Wij verbleven hier drie dagen, wat meer dan voldoende is voor zo’n klein eiland. Tip: huur een fiets, want zo kom je makkelijk van A naar B. Het eiland heeft maar 1 fatsoenlijke hoofdstraat, dus verdwalen is geen optie. 😉 Wij logeerden in Aparthotel Luamar, met uitzicht op zee. Het ultieme vakantiegevoel! Dinertip: aan zee (maar dat is hier vrij standaard) bij Pe Na Agua. Kaartjes voor de boot kun je het beste van tevoren aanschaffen via deze website.

Na deze relaxte dagen gingen we weer terug naar Madeira en op naar de laatste accommodatie. De laatste dagen verbleven we in Paul do Mar, een slaperig dorpje aan de westkust. Ook hier verbleven we weer in een unit van een appartement, pal aan zee. Het water kletterde hier ’s nachts zo hard tegen de rotsen dat het soms gewoon een beetje beangstigend was… maar het uitzicht was weer eens uniek. Hier vind je de link naar Airbnb.

 

Vanuit Paul do Mar deden we de Levada des 25 Fontes. Dit is een van de meest populaire wandelroutes op Madeira en aan de foto’s hierboven kun je waarschijnlijk wel zien waarom. Het lijkt soms wel alsof je in een Harry Potter film beland bent, zo mooi en sprookjesachtig is het. Het is niet de meest relaxte wandeling, want het grootste deel loop je over glibberige rotsen en je moet ook een aantal flinke ’trappen’ beklimmen, maar het is alle spierpijn waard. En kijk nou hoe mooi dat vogeltje zit te poseren?!

Als afsluiter van de vakantie gingen we de zee op om dolfijnen en walvissen te spotten. Van te voren waren we vrij sceptisch over wat we allemaal te zien zouden krijgen, maar het was duizend keer mooier dan we hadden verwacht. Op een gegeven moment zwommen er wel dertig dolfijnen mee met onze boot, inclusief schattige babydolfijnen. Dankzij het helder blauwe water kon je ze ook echt super goed zien en helemaal volgen. We zagen geen walvissen, maar ach, met de dolfijnen waren we al helemaal blij. Wij deden onze tour met Lobosonda, een organisatie die zich ook hard maakt om deze dieren en hun leefomgeving te beschermen.

Naast al deze highlights hebben we uiteraard ook gewoon heel (heel heel heel) veel geluierd op het strand, lokale gerechten geproefd, rondgedwaald, boeken gelezen en rosé gedronken. De mensen op Madeira zijn ontzettend gemoedelijk en je zit binnen no time in het Portugese ritme. Ik hoop dat ik je reislust een beetje heb aangewakkerd met deze blog en dat je snel een bezoekje gaat brengen aan dit bijzondere eiland. Tchau!

Eén reactie