Random stuff

Mijn vrijwilligerswerk voor Casa de la Alegría (+ het aangrijpende verhaal van Mateo)

Casa de la Alegría, het Huis van de Vrolijkheid, staat voor blijdschap en trots! Dit is een stichting in Cochabamba, Bolivia die kinderen helpt bij het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden zodat zij een betere toekomst voor zichzelf kunnen creëren. Sinds een aantal maanden ondersteun ik de stichting op het gebied van communicatie en onlangs mocht ik het verhaal van Mateo (11) in beeld brengen. Persoonlijk werd ik heel erg aangegrepen door dit verhaal en motiveerde het mij enorm om te blijven bijdragen aan deze belangrijke stichting. Ik hoop dat je de moeite wilt nemen om zijn verhaal te lezen en ook een steentje bij te dragen aan de toekomst van deze kinderen. Dat kan bijvoorbeeld door deze pagina op Facebook te volgen, Amigo te worden voor 9 euro per maand of je ook aan te melden als vrijwilliger. 

 

Het verhaal van Mateo (11): aantrekken en afstoten

 ‘’Ben je er weer, kutwijf?!’’ Het is niet de eerste keer dat docente Sonja zo’n soort opmerking naar haar hoofd geslingerd krijgt. Het is de overlevingsstrategie van Mateo (11), die haar probeert te raken met zijn harde woorden. Hij kiest blind voor de aanval.

Het negatieve pad

Mateo woont nu vijf jaar in een opvanghuis in Sipe Sipe. Hij is hier destijds gebracht door een non en gek genoeg weten wij eigenlijk heel weinig van hem. Wat we wel weten is datgene wat hem getekend heeft voor de rest van zijn leven: Mateo is misbruikt door een familielid en daarna is hij weggelopen van huis waarna hij op straat heeft gewoond.

Met Casa de la Alegria werken wij aan een betere toekomst voor Mateo. Wij bieden hem een stabiele en vertrouwde omgeving waarin hij zich veilig mag voelen. Toch lijkt het lastig om tot hem door te dringen. Hij daagt docenten uit, gaat constant in de aanval, probeert anderen te intimideren en laat duidelijk merken dat hij nergens zin in heeft. ‘’Ik heb hier geen zin in joh. Je ziet er zo dom uit,’’ zegt hij dan bijvoorbeeld. Hij heeft altijd een excuus om niet mee te doen, hij toont impulsief gedrag en zoekt naar waarschuwingen. Attack, attack, attack.

Mateo duwt je van zich af met grove beledigingen en vraagt dan een moment later om liefdevolle aandacht met huilen of door voorzichtig tegen je aan te komen staan. Klassieke gedragskenmerken van een jongen met hechtingsproblematiek.

Heel even een andere Mateo

De laatste tijd krijgen we gelukkig af en toe een glimp te zien van een andere Mateo. Ergens onder al die beschadigde lagen blijkt namelijk een hele creatieve jongen te zitten. Hij gaat helemaal op in tekenen en handvaardigheid. Wanneer hij zich creatief kan uiten, toont hij positief gedrag en heeft hij een hele andere energie om zich heen. Hij luistert dan opeens naar de juf en stopt met schoppen en schreeuwen. Deze talenten zijn een belangrijk aanknopingspunt voor ons, want het is iets waarmee wij hem kunnen motiveren. Wij geloven dat er iets in hem kan gaan bewegen wanneer wij hem herinneren aan zijn talent. Waar wordt hij blij van? Hoe laten wij hem voelen dat hij ergens goed in is?

Het keerpunt

Dit bleek bijvoorbeeld laatst, toen Sonja de groep een opdracht gaf om elkaar een compliment te geven en dit visueel te maken in een papieren boot. Een groot deel van de groep, waaronder Mateo, had hier op voorhand totaal geen zin in. ‘’Ik ga toch zeker geen compliment geven? Wat dom!’’ Maar toen gebeurde er iets wat Sonja totaal niet had zien aankomen. Mateo besloot zijn talent in te zetten, stortte zich volledig op het hart en begon het te versieren met tekeningen. Het werd een prachtig kunstwerk en uiteindelijk overhandigde hij het aan Sonja terwijl hij fysieke toenadering zocht en weer zachtjes tegen haar aan ging staan. Het was voor de eerste keer in weken dat hij iets positiefs deed en dit bijzondere moment geeft voor ons een belangrijk signaal af. Wij weten nu dat we op de goede weg zijn om de negatieve cirkel in Mateo’s leven te doorbreken. Van andere kinderen met hechtingsproblematiek leren we namelijk dat dit een belangrijk keerpunt kan zijn.

Wij zijn trots op de ontwikkeling die Mateo tot nu toe heeft laten zien, ook al hebben we nog een hele lange weg te gaan. Wij hopen zijn creatieve kant de komende tijd steeds vaker te gaan zien en op die manier het gesprek met hem aan te gaan. Zo kan hij in de toekomst kiezen voor het positieve pad en kan het vuur in zijn hart eindelijk gaan branden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *