Gedachten

Over hooggevoeligheid enzo

Jaren geleden had ik een oudjaarsfeestje bij mijn beste vriendin. Haar hele (zeer luidruchtige en gezellige) familie en al haar vrienden waren er. Het was een dolle boel, maar na twee uur moest ik echt even op de trap gaan zitten om een beetje tot mezelf te komen. Nu komt dit niet vaak voor, want ik ben juist niet vies van een feestje, maar het is een voorbeeld van een situatie waarin alles opeens even veel te veel kan worden.

Jantje lacht, Jantje huilt

Ik heb me lang geschaamd voor mijn gevoeligheid en misschien doe ik dat soms stiekem nog steeds wel een beetje. Ik had vroeger altijd al mega veel stemmingswisselingen, ik was de personificatie van het spreekwoord ‘Jantje lacht, Jantje huilt’. Ik blèrde de hele supermarkt bij elkaar, maakte veel ruzie, deed vaak moeilijk en dacht overal veel te veel over na. Doodvermoeiend. Waarom kon ik niet gewoon ‘normaal’ zijn?

Aha, ik ben niet de enige!

Een paar jaar geleden las ik voor de eerste keer een artikel over hooggevoeligheid en sindsdien voel ik me opeens een beetje beter begrepen. Naast veel doodvermoeiende eigenschappen, herkende ik namelijk ook heel veel positieve karaktertrekken in dit verhaal. Enneh, daar stond ook nog eens dat zo’n twintig procent van onze bevolking hooggevoelig is, dus zo apart bleek ik gelukkig helemaal niet te zijn. Meevaller.

Wat is dat dan, een ‘hooggevoelig persoon’? De zintuigen van deze personen zijn sterker ontwikkeld, waardoor prikkels heftiger binnen komen en niets onopgemerkt blijft. In mijn geval betekent dat niet dat ik de hele dag als een zielig vogeltje in de hoek zit te bibberen, maar wel dat bijvoorbeeld mijn sociale zintuig altijd overuren draait. Ik ga onder andere extreem slecht op slechte sferen en vang alle spanningen op die in de lucht hangen. Daardoor ben ik vaak druk bezig om sfeer te maken en voel ik me vaak onterecht verantwoordelijk wanneer er een ongezellige stemming heerst. Dat kan soms best wel eens lastig zijn. Maar hey, aan die overspannen zintuigen dank ik ook mijn creativiteit, levendige fantasie, een redelijk groot empatisch vermogen en scherp oog voor detail.

Wat ik wel mateloos irritant vind, is dat ik alles maximaal overdenk. Daar word je namelijk niet bepaald een luchtiger persoon van en je bent zelfs gevoeliger voor angsten en depressies. Als ik een belangrijke presentatie moet geven of een lastige knoop moet doorhakken, kan ik daarover nachtenlang liggen piekeren. Het zou me heerlijk lijken om iets minder bewust of zelfs een tikkie naïef te zijn. Lekker rustig.

Je hoeft niet overal wat mee

Helaas is dat niet de werkelijkheid en moet ik het doen met mijn gevoelige ik. Gelukkig weet ik steeds beter hoe ik moet omgaan met al die eigenschappen die mij uniek maken. Het is voor mij vooral belangrijk om onderscheid te blijven maken tussen dat wat van mij is en dat wat bij een ander hoort. Jaren geleden zei een psycholoog al eens tegen mij: ‘’Elmay, je hoeft niet overal wat mee te doen.’’ En zo is het ook. Ik hoef niet overal wat mee. Soms moet die ander het maar even zelf uitzoeken. Zelf een ongemakkelijke sfeer uit de lucht helpen, zelf sfeer maken of zelf zijn problemen oplossen.

Vooruit-piekeren

Dat piekeren is een iets lastigere kwestie. Mijn brein laat nu eenmaal niets aan het toeval over. Ik heb onlangs met mezelf afgesproken dat ik niet meer mag ‘vooruit-piekeren’, wat wil zeggen dat ik me geen zorgen mag maken over dingen die nog niet aan de hand zijn. Dat is namelijk het stomste wat je kunt doen. Soms heb ik de hele nacht liggen piekeren over iets wat dan de volgende ochtend al uit zichzelf is opgelost. Super nutteloos en daarbij heb je toch geen enkele invloed op wat het universum voor je in petto heeft.

En weet je, dat ‘gevoelig zijn’ is uiteindelijk ook maar weer een labeltje. Iedereen heeft een eigen gebruiksaanwijzing en karaktereigenschappen die je liever niet zou hebben. Niemand is perfect, thank god. Dankzij die mix aan eigenschappen heb ik in ieder geval dit stukje tekst met je kunnen delen en zit ik momenteel intens te genieten van mijn nieuwe, veel te dure Rituals-geurkaars.

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *