Geen categorie

Rituelen met nieuwe en volle maan: wat moet je ermee?

Ongeveer een jaar geleden hoorde ik voor de eerste keer iemand zeggen ‘’Ik heb super slecht geslapen, maar dat kwam vast door de volle maan’’. Ik vond het in eerste instantie maar een vreemd verhaal. En toch las ik de afgelopen maanden steeds meer over maanstanden en hoe deze de energiehuishouding op aarde zouden beïnvloeden. Ik besloot me erin te verdiepen en ontdekte dat het eigenlijk super fijn is om lekker mee te bewegen met onze grote vriendin De Maan.

De mysterieuze maan

Veel van de waterstromen op aarde worden beïnvloed door de maan, zoals bijvoorbeeld het getijen van de oceaan. Helemaal niet zo vreemd dus dat wij mensen daar ook door worden beïnvloed, gezien wij voor zeventig procent uit water bestaan. Maar hoe zit dat dan eigenlijk; die maanfasen? Zoals je weet draait de maan om de aarde heen en daardoor kijken we steeds op een andere manier tegen de maan aan. Nieuwe maan en volle maan zijn de twee uitersten waar we eigenlijk steeds naartoe bewegen.

Een nieuw begin

Met nieuwe maan zien we alleen de schaduwkant van de maan, waardoor je niets van de maan ziet. Maar stiekem is dit de mooiste maanfase van allemaal; namelijk die van een nieuw begin. De kracht van de maan is nu op haar laagste punt en daarom kun je de tijd nemen om even uit te rusten en tot bezinning te komen. Vraag vooral niet teveel van jezelf. Dit is een mooi moment om stil te staan bij je dromen, doelen en wensen.

Ik deed de afgelopen maancyclus voor de eerste keer een maanritueel en dat begon op de dag van nieuwe maan. Het opschrijven van intenties is een mooie manier om dit te doen. Maar hoe dan? Simpel. Zet een fijn meditatiemuziekje op (op Spotify heb je een fijne playlist genaamd Deep Focus), steek een geurkaars of wat wierook aan en ga zitten. Neem eerst even vijf minuten om na te denken over hoe je je voelt en waar je de komende maand aan zou willen werken. Schrijf dit vervolgens op. Ik schreef deze keer 5 intenties op, variërend van ‘iedere week 1x pilates doen’ tot ‘zachter zijn voor mezelf en anderen’.

Wassende maan

De periode van wassende maan is letterlijk een periode van groei. Wist je dat zaadjes sneller ontspruiten tijdens deze fase? Men zegt zelfs dat je haar sneller groeit in deze weken! Dit is dus ook de fase waarin jij je intenties tot bloei kunt laten komen. Ik plaatste mijn intenties goed in het zicht en plakte het papiertje tegen de muur boven de schouw. Meerdere keren per week keek ik er even naar en tijdens meditaties besteedde ik er extra aandacht aan. Zo ben ik me wekenlang enorm bewust geweest van mijn intenties.

Volle maan

En toen, vijftien dagen later, was het de dag van volle maan! Tijdens volle maan is de kracht van de maan het grootst en daardoor voelen mensen zich energieker, emotioneler en creatiever. Vandaar dat veel mensen slaapwandelen of intens dromen tijdens deze fase. Ook op deze dag nam ik weer de tijd om goed naar mijn intenties te kijken en bepaalde ik in hoeverre mijn intenties geslaagd waren. Met sommige intenties was ik heel gefocust bezig geweest, anderen waren een beetje weggevallen of veel minder relevant geworden voor me. Afsluitend kun je je intenties verbranden, om ze zo mee te geven met de maan. Je kunt het as bijvoorbeeld laten meevoeren met de wind of uitstrooien op een plek die belangrijk voor je is. Nou, dat leek mij natuurlijk wel wat. Tijdens dit ritueeltje stak ik helaas bijna mijn keuken in de hens dankzij een verdwaalde theedoek, waardoor dit zen-moment razendsnel veranderde in een wildwatergevecht.

Ondanks die beginnersfout, beviel mijn totale maanritueel me enorm goed deze cyclus. Het is fijn om zo gefocust met je intenties bezig te zijn en op vaste momenten tijd te maken voor jezelf. Ik kan nog niet zeggen dat ik de invloeden van de maan al echt heb gevoeld, maar deze mysterieuze vriendin heeft mij in ieder geval enorm te pakken.

Deze blog schreef ik voor Lifejunkie.nl.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *