Geen categorie

Waarom het bos een magisch effect op mij heeft

Als klein kind ging ik al vaak naar het bos. Met de hele familie, inclusief hond, stapten we dan op zondag in de auto en reden we naar een bos in de buurt. Er was zelfs een bos dat we altijd ‘ons bos’ noemden, omdat het gebied verder niet echt een naam had. Als afsluiter kregen we een ijsje of een puntzak friet. Opa maakte er altijd een sport van om een goede tak te vinden die hij dan vervolgens als wandelstok kon gebruiken. Wat een fijne herinneringen. Ook nu kom ik nog bijna wekelijks in het bos. Het heeft een soort magische werking op me, maar wat is dat toch?

Prachtige symboliek

In ieder sprookje of fantasieverhaal komt wel een bos voor. Vaak als plek waar vele mysteries bewaard worden. Je kunt er iets leren of iets nieuws tegen komen. Roodkapje bewandelt er haar weg naar volwassenheid, Hans en Grietje leren er het gevaar kennen en Sneeuwwitje vindt er haar nieuwe thuis. Al van kinds af aan wordt ons geleerd dat het bos een plek is waar je dapper doorheen moet reizen, maar waar je als ander mens uit kunt komen. Een prachtige symboliek, toch?

Een oase van rust en vrijheid

Nou vooruit, ik wil best erkennen dat die sprookjes niet bestaan, maar toch geloof ik wel dat het bos veel met ons mensen doet en een transformerende factor in zich heeft. Vroeger was omgevingspsychologie misschien nog iets voor hippies en boomknuffelaars, maar nu zweren we allemaal bij een groenere omgeving. Natuur zorgt ervoor dat we even kunnen uitrusten en ontspannen. Je voelt je vrij, je stressniveau daalt en je leeft meer in het hier en nu. Wist je dat forest bathing tegenwoordig zelfs een ding is in Japan en Amerika? Het klinkt vrij exclusief, maar het houdt niet veel meer in dan: trek schoenen aan, ga naar een bos en maak een wandeling. Vervolgens is het de bedoeling dat je al je zintuigen actief in contact brengt met het bos. Ruik de geur van dauw en dennennaalden, voel de bladeren onder je voeten kraken, hoor de vogeltjes fluiten, enzovoorts. Het helpt om depressie te verminderen en positiever in het leven te staan.

Genoeg ingrediënten voor pure magie

Hoe kan het dat het bos zo’n magisch effect op ons heeft? Is het omdat we zelf natuur zijn? Komt het door de natuurlijke oliën en materialen die de natuur verspreidt? Komt het doordat we vaak automatisch ook meer in beweging zijn in een natuurlijke omgeving? Echt een wetenschappelijke verklaring is er nog niet, maar we voelen allemaal intuïtief dat het werkt. Wat ik in ieder geval weet uit mijn eigen ervaringen: het bos laat zelfs de meest ellendige kater als sneeuw voor de zon verdwijnen. De frisse lucht en een beetje beweging helpen me er zo weer bovenop. Daarnaast wandel ik vaak met vriendinnen of familie door het bos, waardoor ik het associeer met goede gesprekken en nieuwe inzichten. Maar dus ook met herinneringen van vroeger, dieren, idyllische plekjes of vrolijke mensen en die dingen samen voelen voor mij alleen al als pure magie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *