Geen categorie

Wat de documentaire over Famke Louise zegt over onze online cultuur

Ik denk dat ik voor de eerste keer iets van Famke Louise hoorde toen ze Vroom net had uitgebracht en bij RTL Boulevard genoemd werd vanwege de vele haatreacties die zij daarop kreeg. Daarna heb ik haar alleen sporadisch een aantal keer op Instagram voorbij zien komen. Dankzij de documentaire kreeg ik opeens een kijkje in haar bizarre leven en ik schrok me dood van alle vooroordelen en onmenselijke haatberichten waar zij dagelijks mee moet dealen. Blijkbaar is dat de prijs die zij moet betalen voor een beetje fame anno 2018. Maar waarom?

Alsof wij allemaal zo heilig zijn

Ten eerste snap ik niet waarom dit negentienjarige meisje zo veroordeeld wordt. Famke is blijkbaar bekend geworden doordat haar vloggende ex-vriendje provocerende video’s online gooide en zo is ze een beetje in het wereldje gerold. Ze heeft een paar keer tegen haar zin meegespeeld in foute of seksueel getinte video’s van deze jongeman, waarin hij vaak impopulaire pranks met mensen uithaalde. Die relatie noemt ze nu met tranen in haar ogen ‘een trauma’. Het heeft er alle schijn van dat dit de bron is van alle haatreacties. Ik vind het krankzinnig. Iedere tiener doet of zegt wel eens iets belachelijks, zoekt grenzen op of doet extreme dingen om in de smaak te vallen bij zijn of haar eerste vriendje. Toevallig is dat in Famkes geval vereeuwigd op het wijde web, maar het voelt een beetje alsof dit ons allemaal had kunnen overkomen. Waarom veroordelen we haar toch zo massaal? Alsof wij allemaal zo heilig zijn.

Haters gonna hate

Maar dan het meest shockerende aspect van de serie: de extreme aard van deze haatreacties. Roddelen is natuurlijk van alle tijden. Iedereen doet het. Meestal om jezelf iets beter te voelen of omdat je zelf een dodelijk saai leven hebt en niets anders hebt om over te praten. Maar wat er nu aan het gebeuren is en wat je ook duidelijk terugziet in het verhaal van Famke, gaat veel verder dan dat. Ik schrok me echt rot van alle krankzinnige haatcomments die Famke dagelijks over zich heen krijgt. Het varieert van ‘’FAMKE PLEEG ZELFMOORD!!!’ tot directe doodsbedreigingen aan haar adres en dat van haar familie. In de documentaire leest ze een aantal reacties voor, maar terwijl ze dat doet zie ik niet heel veel emotie meer in haar ogen. Ik begrijp het wel, want je wil die reacties ook niet echt binnen laten komen. Maar daardoor lijkt het ook een beetje alsof het ‘erbij hoort’. En ik vraag me af: wie zijn de mensen die dit doen? Waarom zou je in godsnaam zoiets zeggen? En waarom laten we dit met zijn allen gebeuren?

Kamp ‘ik vind hier niks van’

Wat ook interessant is: bekende personen hebben naast al die geschifte haters vaak ook extreme fans. Het gaat alle kanten op en het voelt alsof er altijd twee kampen zijn. Kunnen we niet een derde kamp, genaamd ‘kamp ik vind hier niets van’, introduceren? Waarom moeten we overal zo nodig iets van vinden? Ik pleit voor een online cultuur waar iedereen elkaar het lekker zelf laat uitzoeken. Wekt Famke Louise irritatie bij je op? Ontvolg haar dan gewoon en ga verder met je leven. Waarom moet je onder iedere post dan 50 haatcomments plaatsen? Ik snap er echt geen hout van.

Liefde voor Famke

Wat Famke betreft: gelukkig gebeuren er ook heel veel positieve dingen in haar leven en dat heeft RTL heel gaaf in beeld gebracht. Ze mag nu samenwerken met getalenteerde muzikanten zoals Bizzey en Ronnie Flex, maakt veel muziek en is ook privé op zoek naar meer balans. In de laatste aflevering hoor je haar dromerig vertellen over haar nieuwe huis, waar ze graag verse bloemen wil neerzetten en eindelijk lekker zelf kan gaan koken. Zie je: het is gewoon een meisje zoals jij en ik. Dat zie je en dat voel je. Ik hoop dat deze documentaire een signaal afgeeft en veel mensen aan het denken zet. Ik weet niet hoe, maar ik hoop dat we met zijn allen minstens een soort menselijkheid kunnen afdwingen wat de online wereld betreft. Voor Famke zal deze serie sowieso goed uitpakken: ik kan me niet voorstellen dat er na het zien van deze documentaire nog veel haters overblijven.

Ik schreef dit artikel in opdracht van Ondertussen.nl. Bekijk hier de originele publicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *